Title Image

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

 

Acupunctuur maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en wordt al duizenden jaren toegepast. De TCM gaat uit van een holistisch concept; de opvatting dat alles in en om ons heen verbonden is met elkaar en voortdurend streeft naar evenwicht. Dit evenwicht is dynamisch; het kan soms wat schommelen om daarna weer terug te keren naar het normale niveau.

 

Het evenwicht kan echter verstoord raken door invloeden van buitenaf (wind, koude, hitte, vocht, bacterien, virussen) of door trauma’s, stress, overbelasting of emotionele spanningen. Wanneer het evenwicht langere tijd verstoord is of wanneer iemand niet in staat is om het evenwicht te herstellen, kunnen de energiestromen naar de verschillende delen van het lichaam afnemen of geblokkeerd raken, waardoor er lichamelijke- en psychische klachten kunnen ontstaan.

 

Acupunctuur heeft een positieve invloed op deze energiestromen (meridianen). Door bepaalde punten op deze meridianen aan te prikken, wordt het lichaam aangezet om het zelfhelende vermogen te activeren. Activatie van het zelfhelend vermogen zorgt zowel voor een betere energiebalans en een sterker afweersysteem van het lichaam, als voor een beter psychisch evenwicht en stabielere emoties, ervan uitgaande dat lichaam en geest altijd nauw met elkaar verbonden zijn. Een zienswijze die gelukkig ook hier in het westen steeds meer wordt aangenomen!

Complementaire geneeskunde

 

Wanneer de reguliere geneeskunde gezondheidsklachten niet goed kan oplossen of alleen symptoombestrijding kan bieden, is acupunctuur een hele goede behandelmethode om deze klachten op een natuurlijke manier te verhelpen of te verminderen. Maar een behandeling via de huisarts of specialist kan ook gecombineerd worden met een acupunctuurbehandeling. Reguliere geneeskunde en acupunctuur kunnen elkaar zo heel goed aanvullen.

Bron afbeelding header: Chinese doctor feeling the pulse of a patient, watercolour by Pei Qun Zhou (ca 1890), https://wellcomecollection.org/works/kpreuaus/items.